Η δύναμη των πραγμάτων - Beauvoir, Simone de, 1908-1986 (Γλάρος ;, 1982)
Η δύναμη των πραγμάτων είναι η ειλικρινής εξιστόρηση της ζωής της Σιμόν ντε Μπωβουάρ με τον Ζαν - Πωλ Σάρτρ από το 1945 και μετά , τα χρόνια με τα μεγαλύτερα φιλολογικά επιτεύγματα : Το δεύτερο φύλο και οι Μανδαρίνοι. Ο Ζενέ, ο Λεοντίσα, ο Μοράβια, Ο Τζιακομέττι, ο Καίσλερ, ο Αρόν και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες και ιδέες του παρουσιάζονται από τις σελίδες του τρίτου αυτού τόμου των ημερολογίων της Σιμόν ντε Μπωβουάρ. Η Μπωβουάρ θα τολμήσει ακόμα ν' ανακαλύψει τις αιτίες και την έκταση της περίφημης διαμάχης του Ζαν - Πωλ Σάρτρ με τον Καμύ. Ο ψυχρός πόλεμος, το Βιετνάμ, το Σουέζ, η Κούβα, ο αγώνας των Αλγερινών και τόσα άλλα γεγονότα που σφράγισαν την εποχή μας, όλα θα τα δει και θα τα κρίνει η Μπωβουάρ με πνεύμα βαθύ και ανεξάρτητο. Πάνω απ' όλα θα μιλήσει με συγκινητική ειλικρίνεια και μοναδική ενόραση για τα πιο ενδόμυχα προβλήματά της και για τις σκέψεις της . Για τη δύσκολη αλλά και τόσο καταπληκτική μέση ηλικία, για το δεσμό της με το Νέλσον Αλγκρέν, για την αντισυμβατική σχέση της με τον Ζαν - Πωλ Σαρτρ ( "η μόνη αναμφίβολα επιτυχία στη ζωή μου"). Για τη ζωή, το θάνατο, τον εαυτό της και τους φίλους της.