Εισαγωγή στην οικονομική - Arnold, Roger A. (Επίκεντρο, 2007)
Οι Οικονομολόγοι κοιτάζουν τριγύρω στον κόσμο και βλέπουν ανθρώπους να αγοράζουν και να πουλάνε αγαθά στις αγορές του Τόκιο, του Λονδίνου, και της Νέας Υόρκης. Παρατηρούν πλοία γεμάτα με αγαθά από την Ευρώπη και την Ασία να φθάνουν στο Λος Άντζελες. Παρατηρούν ότι το χρηματιστήριο μόλις είχε τη χειρότερή του ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια. Παρατηρούν ένα νέο άνδρα να φοιτά στο κολλέγιο, ένα ζευγάρι να ανταλλάσσει όρκους γάμου και ένα μικρό παντοπωλείο στη γωνία της 5ης Λεωφόρου και Main που μόλις το ληστέψανε. Οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται με ποιο τρόπο εξηγούνται τα πράγματα που βλέπουν στον κόσμο. Παρατηρήσεις και ερωτήματα - έτσι ξεκινάει η επιστήμη των Οικονομικών. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν απλώς τις καλύτερες προσπάθειες των οικονομολόγων να απαντήσουν στα ερωτήματά τους. ...Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλά εξοικειωμένοι με τον πλανήτη Οικονομικά. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι -τιμή, κόστος, επιχείρηση, ανταγωνισμός, μονοπώλιο, επιτόκια, πληθωρισμός, ανεργία, κ.λ.π- είναι μερικές από τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούν και αυτοί που δεν είναι οικονομολόγοι. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα των οικονομικών σε καθημερινή βάση. Ζουν και εργάζονται στον οικονομικό κόσμο. Έτσι, όταν ένας φοιτητής των Οικονομικών ακούει έναν καθηγητή των Οικονομικών να λέει κάτι σχετικά με τις εταιρίες, το κόστος ή τον ανταγωνισμό, θα συγκρίνει αυτά που είπε ο καθηγητής με τις δικές του εμπειρίες και μερικές φορέα σκέπτεται ότι αυτά που είπε ο καθηγητής τού φαίνονται λάθος. Πράγματι, αυτά που είπε ο καθηγητής μπορεί να είναι λάθος, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθηγητής -σωστό ή λάθος- όταν εσείς έχετε πρόσβαση στον κόσμο που εξετάζει ο καθηγητής, θα κρίνετε αυτό που λέει ο καθηγητής βασιζόμενοι στο τι γνωρίζετε ή πιστεύετε ότι γνωρίζετε.