Η χαμένη γειτονιά - Modiano, Patrick, 1945- (Χατζηνικολή, 1986)
Ένας διάσημος συγγραφέας, ο Αμβρόσιος Γκά'ι'ζ, έρχεται στο Παρίσι γιά να συναντήσει τον Ιάπωνα εκδότη του. Θέρος, το Παρίσι έχει ερημώσει. Από το πανοραμικό ξενοδοχείο του η πόλις φαίνεται μακρινή καί παράξενη. Πρό 20ετίας ήταν Γάλλος. Τον έλεγαν Ζάν Ντεκέρ. Σήμερα, θα επωφεληθεί από το επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι γιά να ξαναβρεί χαμένους ανθρώπους, χαμένους δρόμους, μία ολόκληρη χαμένη πόλη, γιά να προσπαθήσει να ρίξει κάποιο φώς σε μερικά μυστήρια του παρελθόντος καί ιδίως στο δράμα που τον είχε αναγκάσει να φύγει από την Γαλλία.