Ο Τζόνι πήρε το όπλο του - Trumbo, Dalton, 1905-1976 (Σύγχρονη Εποχή, 1990)
Το αντιπολεμικό έργο που, σαν κινηματογραφική ταινία, συγκλόνισε με τη δύναμη και την αμεσότητά του. Ο συγγραφέας περιγράφει μια προσωπική περίπτωση. Αγνοεί τη βουή της μάχης, τις καταφανείς πλευρές του πολέμου. Διηγείται μια φοβερή ιστορία απλά, σχεδόν ψύχραιμα, όμως επιβλητικά, με αφάνταστη παρατηρητικότητα και ρεαλισμό. Ίσως αυτό να δίνει την ξεχωριστή αξία που έχει το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» σαν βιβλίο και κινηματογραφικό έργο. Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Αυτό το κατακρεουργημένο σώμα, καθηλωμένο στο κρεβάτι της φρίκης, αυτό το ασώματο σώμα που του λείπουν σχεδόν τα πάντα, αυτός ο ζωντανός που είναι νεκρός, ο νεκρός που είναι ζωντανός, έχει διατηρήσει το πιο σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: την ικανότητα της σκέψης.