Ξεριζωμένη γενιά : το χρονικό της προσφυγιάς στη Θεσσαλονίκη - Χρυσοχόου, Ιφιγένεια 1909-2008 (Έλληνες πεζογράφοι, 1983)
Η Ξεριζωμένη Γενιά είναι η συνέχεια της Πυρπολημένης Γης. Τα ίδια πρόσωπα, τα πιο πολλά γυναίκες, άλλοτε στο τόπο τους, τώρα ξεριζωμένες, χωρίς τους άντρες τους παλεύουν στη νέα πατρίδα για το ψωμί. Τα αναγκαστικά προσωρινά ή μόνιμα κουρνιάσματα τις έσμιξαν με άλλους πρόσφυγες απ τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη. Με την ξεριζωμένη γενιά κλείνει η Μικρασιατική τριλογία.