Total football, επανάσταση χρώματος πορτοκαλί : η αγχώδης ευφυΐα του ολλανδικού ποδοσφαίρου - Winner, David 1956- (Δίαυλος, 2018)
Το επονομαζόμενο Total Football είναι ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο, προϊόν πολλών στοιχείων και ιδεών. Αποτέλεσμα η εικόνα ενός ολοκληρωμένου -και όχι ολοκληρωτικού- ποδοσφαίρου. Στον Άγιαξ -και στην εθνική Ολλανδίας- τα δύο αντιθετικά ζεύγη που ορίζουν τη μορφή και την εικόνα του παιχνιδιού (τέχνη-δύναμη / θέαμα-αποτέλεσμα) γίνονται στοιχεία μιας και μόνο σύνθεσης, μιας ποδοσφαιρικής επανάστασης που, για τους Ολλανδούς, τέλειωσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ευτυχώς, όμως, οι βασικές αρχές αυτής της επανάστασης διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Μπαρτσελόνα από τον Γιόχαν Κρόιφ. Πολλοί πρόσφατα άρχισαν να αναζητούν ξανά τις αρχές αυτής της επανάστασης. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο εκείνο που είναι πραγματικό, γιατί συνδυάζει δημιουργικότητα, επινοητικότητα, τέχνη, λιτότητα στο ύφος και απλότητα στην εκτέλεση, όπου η πλέον απίθανη σύλληψη φαίνεται σαν να είναι ρουτίνα και το πρωτόφαντο μοιάζει σαν κάτι το συνηθισμένο. Το βιβλίο αυτό μιλάει για καλλιτέχνες, για αρτίστες της μπάλας, για δημιουργούς που επιτελούν κοινωνικό ρόλο - όχι για τρεχαλατζήδες, πολυεργαλεία και καιροσκόπους που "παίρνουν" απλώς αποτελέσματα.