Σολάλ - Cohen, Albert, 1895-1981 (Χατζηνικολή, 1992)
ο Solal of the Solals είναι ένα μυθιστόρημα του 1930 του Ελβετού συγγραφέα Albert Cohen. Δημοσιεύθηκε στα Αγγλικά το 1933. Ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Cohen και το πρώτο μέρος σε μια χαλαρά συνδεδεμένη σειρά τεσσάρων. Ακολούθησαν οι Nailcruncher, Belle du Seigneur και Les Valeureux. (Wikipedia (Αγγλικά) Το Σολάλ είναι ένα έργο που έχει όλα τα προβλήματα της συγγραφικής ανωριμότητας, όντας το πρώτο του Κοέν. Η πλοκή του είναι γεμάτη ευκολίες και αφέλειες, ενώ το ύφος του δείχνει αρκετά ξεπερασμένο στην εποχή μας. Αν και είναι ένα είδος bildungsroman που παραπέμπει στην παράδοση των ερωτικών μυθιστορημάτων της Γαλλικής λογοτεχνίας, συχνά το ύφος του το κάνει να μοιάζει με παρωδία, (αν και, ομολογουμένως, ορισμένα κομμάτια του είναι πράγματι σατιρικά). Όμως παρά τις αδυναμίες και τα αποσπάσματα που μοιάζουν παρωχημένα, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς και τις αρετές του Κοέν. Η παρατηρητικότητά του και η προσοχή του στις λεπτομέρειες (θα μπορούσε να είναι εξαίρετος στην ηθογραφία αν το είχε επιλέξει), οι διάλογοι, η αντισυμβατικότητα ορισμένων μυθοπλαστικών χαρακτήρων, οι στοχασμοί που χαρακτηρίζονται από λυρισμό, όλα αποτελούν χαρίσματα ενός ικανού συγγραφέα. ( «Σολάλ» του Αλμπέρ Κοέν: Η ερωτική αναζήτηση σαν ταξίδι (www.elculture.gr)