Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λουκάς - Ende, Michael, 1929-1995 (Κατώφλι στον κόσμο / Κέδρος, 1991)
Ο Μίχαελ ΄Εντε διηγείται τις απίστευτες περιπέτειες που ζουν ο Τζιμ Κνοπφ και ο φίλος του μηχανοδηγός Λουκάς, με την παλιά ατμομηχανή την ΄Εμα. Στο ταξίδι τους ως τη Μανδάλα, γνωρίζουν τον αυτοκράτορα και μαθαίνουν για την απαγωγή της κόρης του. Ξεκινούν να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα και στο δρόμο συναντούν δράκους και γίγαντες, επισκέπτονται την Πόλη των Δράκων και επιστρέφουν στο τέλος με την πριγκίπισσα. Αυτή η αστεία και συναρπαστική ιστορία, πλούσια σε αγωνία και απροσδόκητες τροπές, με τους πετυχημένους και καλοπαρουσιασμένους χαρακτήρες, έχει γίνει πια ένα κλασικό παιδικό βιβλίο που αγαπήθηκε πολύ και συνεχίζει ν΄αγαπιέται - και όχι μόνο από παιδιά. Τιμήθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίων Νεότητας.