Συνομιλώντας με τους νεκρούς : ένας συγγραφέας για τη συγγραφή - Atwood, Margaret Eleanor, 1939- (Πλωτές πόλεις, 2005)
Με αυτό το αυτοβιογραφικό κείμενο η Μάργκαρετ Άτγουντ αφηγείται τη μύησή της στον κόσμο της γραφής. Από τα πρώτα αδέξια βήματα της εφήβου που μαθαίνει να μαγεύεται από τις λέξεις ως την ωριμότητα του συγγραφέα που ξέρει πως η ανάγνωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας η Άτγουντ αποδεικνύει ότι την τέχνη της γραφής δεν στη μαθαίνουν ούτε τα εγχειρίδια ούτε οι κανόνες, κι ότι ο πραγματικός δάσκαλος του συγγραφέα είναι ο ίδιος του ο εαυτός στο ρόλο του αναγνώστη.