Το ποδόσφαιρο στην Αφρική : σύγκρουση, συμφιλίωση και συνύπαρξη - Armstrong, Gary 1960-; Giulianotti, Richard 1966-; Γιαννακοπούλου, Βάσια; Χουλιαρά, Σοφία; Βογιατζής, Γιάννης (Εκδόσεις Απρόβλεπτες, 2011)
Η κοινωνική ιστορία του ποδοσφαίρου στη Μαύρη Ήπειρο είναι πλούσια σε συγκρούσεις αντιαποικιακές,φυλετικές,εθνικιστικές θρησκευτικές. Οι αφρικανικές ποδοσφαιρικές συναντήσεις, όντας θεμελιωμένες στον ανταγωνισμό και στη δημιουργία αντιπαλοτήτων, ενσαρκώνουν λανθάνουσες μορφές πολιτικής διαμάχης και πολιτισμικών εντάσεων. Η αστικοποίηση, η κοινωνική διαφοροποίηση ανάμεσα σε γλωσσικές και εθνοτικές ομάδες, καθώς και ο μετααποικιακός εθνικισμός είναι τα κύρια συστατικά, με τα οποία τροφοδοτούνται οι πολιτιστικές ταυτότητες στο πλαίσιο του περίπλοκου ποδοσφαιρικού συστήματος της Αφρικής. Το ποδόσφαιρο όμως στην Αφρική, χρησιμοποιήθηκε και ως βοηθητικό μέσο θετικής κοινωνικής επανένταξης και συμφιλίωσης, ειδικά σε περιοχές όπου οι φυλετικοί διαχωρισμοί και οι πολιτικοί αγώνες προκάλεσαν μακροχρόνιες ένοπλες συρράξεις, διαμεσολαβώντας αυτές τις αντιπαραθέσεις σε μία προσπάθεια να αναπτυχθούν μορφές θετικού συμβολικού διαλόγου ανάμεσα σε αντίπαλους πληθυσμούς. Σίγουρα το ποδόσφαιρο, όπως και οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα δεν μπορεί από μόνη της να εξουδετερώσει τις περίπλοκες παγωμένες κοινωνικές διαμάχες. Αλλά το αφρικανικό ποδόσφαιρο σε κάθε ιστορική περίοδο προσφέρεται για μελέτες πάνω στο πως οι αφρικάνικοι πληθυσμοί βελτιώνουν τη θέση τους μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο μέσω της αθλητικής κουλτούρας και μαθαίνουν να συνυπάρχουν μέσω αυτής.