Το άλμα με τα μπαστουνάκια : μυθιστόρημα - Starnone, Domenico, 1943- (1943- ) (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996)
Τα " μπαστουνάκια " είναι τα σχήματα με τα οποία τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού γεμίζουν τα τετράδιά τους για να εξοικειωθούν με το γράψιμο. Από τα μπαστουνάκια περνάει κανείς στην ορθογραφία και έπειτα στο μυθιστόρημα, στην πολιτική, στη γενική κουλτούρα.Μπορεί με άλλα λόγια να γίνει ένας άλλος Καλβίνο. Αυτό είναι που ονειρεύεται ο Μικέλε Ασταρίτα, μέλος στη δεκαετία του εβδομήντα μιας ηγετικής ομάδας του ΚΚΙ, φιλόδοξος συγγραφέας και παραλήπτης ενός γράμματος απ΄τον Καλβίνο, γράμματος που στην πραγματικότητα ο Καλβίνο δεν έγραψε ποτέ. Πολλά χρόνια αργότερα, η ανακοίνωση πως αυτό το πλαστό γράμμα πρόκειται να εκδοθεί προκαλεί συναντήσεις, διαβουλεύσεις, αναδρομές. Το σημείο εκκίνησης του Μικέλε και των φίλων του είναι ταπεινό, φτωχές οι οικογένειες τους και ελάχιστα λαμπρή η κατάληξη τους: διδασκαλία ή απασχόληση σε κάποιο αμφισβητούμενο ίδρυμα. Διαλέγοντας τους σωστούς τόνους, Ο Σαρνόνε ξέρει να περιγράφει το ψυχολογικό προφίλ των ηρώων του. Το ταλέντο του έχει κωμική βάση, όμως οι πολιτικές, οι οικογενειακές και σεξουαλικές εμπειρίες που περιγράφει τον εμπλέκουν σε βάθος και φαίνεται να μην έχουν χάσει ακόμα την αξία τους. ΄Ετσι η αγωνία γίνεται αυτοσαρκασμός και το βιβλίο αποκτά εκείνη την ανάλαφρη γεύση γέλιου και απογοήτευσης στην οποία χρωστάει τη γοητεία του.