Κωνσταντίνος-Πάολα : 100 ερωτικές επιστολές - Στεφανοπούλου, Αλεξάνδρα (Ελληνική Λογοτεχνία / Λιβάνη, 2011)
Μια ιστορία ασυγκράτητου ερωτικού πάθους διαδραματίζεται στην πιο ταραγμένη για την Ελλάδα περίοδο των ετών 1912-1923. Βαλκανικοί πόλεμοι, δολοφονία του βασιλέως Γεωργίου Α΄, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εθνικός διχασμός, μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, στρατιωτική επανάσταση, δίκη και εκτέλεση των Έξι στο Γουδί, δύο εξορίες της βασιλικής οικογένειας είναι τα συγκλονιστικά επεισόδια κατά τον ρου των οποίων εκτυλίσσεται μια περιπετειώδης ερωτική σχέση του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄ με τη μοιραία κόμισσα Πάολα φον Οστχάιμ. Τον κρυφό αυτό έρωτα αποκαλύπτουν οι εκατό επιστολές που είχε στείλει ο Κωνσταντίνος στην Πάολα, τα χειρόγραφα των οποίων βρίσκονται σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου των Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο. Τα κείμενα των επιστολών, που είναι γραμμένες στη γαλλική γλώσσα, δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση και για πρώτη φορά έρχονται στο φως στοιχεία που δεν έχουν δημοσιευθεί πουθενά αλλού. Πρόκειται για ένα σπάνιο και μοναδικό ντοκουμέντο από το οποίο περνάει όλη η ιστορία της Ελλάδας όπως την έζησε ένας από τους κυριότερους πρωταγωνιστές που καθόριζε την εξέλιξή της και που γνώριζε όλα τα κρατικά απόρρητα και τη μυστική διπλωματία. Με τα πολύτιμα στοιχεία των επιστολών συμπληρωμένα από την ιστορική έρευνα αναπλάθεται και ζωντανεύει στις σελίδες της παρούσας έκδοσης η εποχή της βασιλείας του Κωνσταντίνου Α'. Τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες τους, οι τόποι και οι χρόνοι, η πλοκή και τα γεγονότα είναι όλα αληθινά, μολονότι έχει κανείς την εντύπωση ότι διαβάζει ένα μυθιστόρημα δράσης, πάθους, αγωνίας, συγκρούσεων, μίσους, σκανδάλων, προδοσίας, δακρύων και απελπισίας με τραγικό τέλος.