Κάτω από τόσα βλέφαρα : διαδοχικές ιστορίες - Νικολαΐδης, Αριστοτέλης Θ. 1922-1996 (Κέδρος, 1992)
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΒΛΕΦΑΡΑ είναι ο τίτλος που έρχεται κατ' ευθείαν από έναν ύστατο στίχο του R.M. Rilke. Περιλαμβάνει μια σειρά από διαδοχικές και αντιστικτικές ιστορίες που διαβάζονται όπως τις επιλέξει ο αναγνώστης, τόσο διαφορετικές, αλλά συνδεδεμένες όλες μαζί με τις μυστικές τους οδεύσεις σ' έναν κόσμο αγωνίας, έρωτος και περιπλάνησης που μόνο η σύγκρουση μες στην παλλόμενη πραγματικότητα μπορεί να εκφράσει. Έτσι, οι ιστορίες αυτές που εγράφησαν κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες (πολλές εκ των οποίων δημοσιεύθησαν για πρώτη φορά σε μερικά από τα πλέον σημαντικά περιοδικά κι εφημερίδες του τόπου) απαρτίζουν ταυτοχρόνως κι ένα σύνολο ανοικτό μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού, καθώς ο συγγραφέας, κι όταν ακόμη πηγαίνει πολύ μακριά, φέρνει μαζί του άλλοτε διαθλαστικά κι άλλοτε άμεσα την παρουσία του ελληνικού κόσμου.