Ρέιβεν Σίτυ : η τελευταία Βαβέλ : μυθιστόρημα - Χριστοφορίδης, Χάρης 1983- (Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία / Ελληνικά Γράμματα, 2008)
Επτά μέρες στη Ρέιβεν Σίτυ. Επτά μέρες στην τελευταία Βαβέλ. Η Ρέιβεν Σίτυ, η τελευταία Βαβέλ στον κόσμο του μέλλοντος, είναι μια πόλη όπου η συννεφιά κυριαρχεί στον ουρανό και στην ψυχή των κατοίκων της, οι οποίοι, ηττημένοι από το αδίστακτο σύστημα, είτε βουλιάζουν στην απάθεια είτε στρέφονται στη διαστροφή και το έγκλημα. Αλλά όχι όλοι. Ορισμένοι αντιστέκονται, έστω και κρυμμένοι στην Υπόγεια Πόλη ή στα χαλάσματα της Παλιάς Πόλης. Κάτοικος της Ρέιβεν Σίτυ, και ο ντετέκτιβ Ντέμιαν Κρόου που αγαπά την τζαζ και έχει αδυναμία στο ωραίο φύλο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ουλές από το μυστηριώδες παρελθόν του με όπλο του τον κυνισμό και το χιούμορ, και πιστεύει ότι όλοι είναι ικανοί για τα πάντα - άρα, για τα χειρότερα. Τη Δευτέρα θα αναλάβει μια φαινομενικά απλή υπόθεση απάτης. Σύντομα, θα βρεθεί να καταδιώκει έναν κατά συρροή δολοφόνο που προβαίνει σε τελετουργικούς φόνους, αφήνοντας κάθε φορά πίσω του κι ένα σύμβολο του ζωδιακού κύκλου. Έως την Κυριακή, ο Ντέμιαν -ύστερα από αγωνιώδη περιπλάνηση στα κακόφημα σοκάκια του λιμανιού και στους αιθέρες με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, στα πορνεία της Τσάινα Τάουν και στις υπόγειες κρυψώνες των ορκισμένων εχθρών της κυβέρνησης- θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια τρομακτική αλήθεια που υπερβαίνει κάθε φαντασία. Ο Χάρης Χριστοφορίδης, αξιοποιώντας την ατμόσφαιρα του νουάρ, επινοεί έναν μελλοντικό κόσμο, ο οποίος συνδυάζει τον τρόμο του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, τη φιλοσοφία της μετα-matrix, την αγωνία του Φίλιπ Ντικ για την κατάρρευση του πολιτισμού και την απειλή του ολοκληρωτισμού, καθώς και τη μεταφυσική του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ένα μυθιστόρημα με διαρκείς ανατροπές, που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.