Ψηφιακή σχεδίαση - Mano, M. Morris 1927- (Παπασωτηρίου, 2010)
Αυτό το βιβλίο αποτελεί τη σύγχρονη ανανέωση του κλασικού, αυθεντικού βιβλίου για την Ψηφιακή Σχεδίαση. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα διδαχθείτε τις βασικές έννοιες της ψηφιακής σχεδίασης με σαφή και κατανοητό τρόπο. Από τότε που κυκλοφόρησε η τέταρτη έκδοση του παρόντος βιβλίου, η εμπορική διαθεσιμότητα συσκευών που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για τη λήψη, τη μετάδοση και τον χειρισμό πληροφορίας έχει παρουσιάσει εκρηκτική ανάπτυξη. Νέα κινητά τηλέφωνα και “συσκευές χειρός” διαφόρων ειδών παρουσιάζονται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, προσφέροντας νέες, ολοένα και πιο προηγμένες λειτουργίες στην προσπάθεια των κατασκευαστών τους να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πίσω από τα ελκυστικά περιβάλλοντα χρήστη με τα εντυπωσιακά γραφικά και την υψηλή αισθητική βρίσκεται ένα ψηφιακό σύστημα το οποίο επεξεργάζεται δεδομένα δυαδικής μορφής. Οι θεωρητικές βάσεις στις οποίες εδράζονται αυτά τα συστήματα δεν έχουν αλλάξει πολύ στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σταθερότητα της θεωρίας που αποτελεί τον πυρήνα των ψηφιακών συστημάτων, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα σχεδιαστικά εργαλεία, έχει συμβάλλει στην εξαιρετικά αυξημένη -και ευρύτατη στο φάσμα εφαρμογών της- ανταπόκριση των κατασκευαστών στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά. Κατά συνέπεια, η αναθεώρηση και επαύξηση του εγχειριδίου σ’ αυτή τη νέα, 5η εκδοσή του, καθοδηγείται από την ανάγκη να εφοδιάσουμε τους προπτυχιακούς σπουδαστές μας με ένα στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο γνώσεων πάνω στις “ψηφιακές μηχανές”, καθώς και να τους εισάγουμε στη σύγχρονη μεθοδολογία σχεδιασμού τους. Ανεξάρτητα από το εάν ασχολείστε με την κατασκευή ασύρματων συστημάτων, xD-SL, δικτύων οπτικών ινών, δορυφορικών δικτύων ή υποδομών για το Internet, το βιβλίο του Δρ Sklar αποτελεί ένα «εκ των ουκ άνευ» ανάγνωσμα, κυρίως επειδή συνδυάζει τη στέρεη θεωρητική θεμελίωση με τις λεπτομέρειες της πρακτικής εφαρμογής. Με σχεδόν 500 επεξηγηματικά σχήματα και 300 προβλήματα και ασκήσεις, το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πλήρη οδηγό αναφοράς για οποιονδήποτε επιθυμεί να μάθει τα βασικά, αλλά και προχωρημένα θέματα των ψηφιακών επικοινωνιών.