Ροζάριο - Akhmatova, Anna Andreevna 1889-1966 (Samizdat, 2012)
Η ποιητική συλλογή της Άννας Αχμάτοβα "Ροζάριο" γράφτηκε παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στον έρωτα και την απώλεια. Ο μεστός νοημάτων λόγος της δεν αποκαλύπτει επ' ουδενί πως η ποιήτρια ήταν μόλις 24 ετών, όταν πρωτοδημοσιεύθηκαν και της εξασφάλισαν μια ζηλευτή θέση στο πάνθεον των μεγάλων ποιητών του 20ού αιώνα. Στα Προλεγόμενα δημοσιεύεται η Κριτική του Νικολάι Γκουμιλιόφ πάνω στο έργο της, ο οποίος ήταν ο πρώτος της σύζυγος και πατέρας του μονάκριβου παιδιού τους, του Λεβ Γκουμιλιόφ. Η έκδοση συνοδεύεται από σκίτσα της Άννας Αχμάτοβα που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αμεντέο Μοντιλιάνι τον οποίο η ποιήτρια γνώρισε στο Παρίσι το 1910.