Η καλεσμένη : μυθιστόρημα - Beauvoir, Simone de, 1908-1986 (Ξένη πεζογραφία / Γλάρος, 1979)
Τό γεμάτο πάθος καί βαθιά ειρωνικό μυθιστόρημα πού έγραψε ή Μπωβουάρ σάν μιά πράξη εκδίκησης ενάντια στή γυναίκα πού λίγο έλειψε νά μπει οριστικά ανάμεσά της καί νά καταστρέψει τή φιλία της καί τή ζωή της μέ τό φιλόσοφο Ζάν – Πώλ Σάρτρ. Είναι ή άληγορική ιστορία τοϋ Πιέρ και της Ψρανσουά, που τους είναι εντελώς άδιανόητο νά σκεφτούν ότι θά μπορούσαν κάποτε νά σταματήσουν ν’ άγαπούν ό ένας τόν άλλο. ‘Ωστόσο, άνθρωποι τού πνεύματος καί οί δυό, διακεκριμένοι άντικομφορμιστές καί άνήσυχοι γιά όλα, νιώθουν άδιάκοπατήν άνάγκη γιά νέες έμπειρίες, γιά νέες συγκινήσεις καί νέους άνθρώπους. Αύτοί άκριβώς οί λόγοι φέρνουν τήν Ξαβιέρα μέσα στή ζωή τους. Είναι νέα, όμορφη, ολοκληρωτικά ανεύθυνη καί αποφασισμένη νά «σφηνωθεί» ανάμεσά τους