Γυναίκα από βελούδο : η παράξενη ιστορία της Σοφίας Τρικούπη, που αγαπήθηκε από δύο πρωθυπουργούς, για να γεράσει στο τέλος ολομόναχη, συντροφιά μ'έναν παπαγάλο - Γερμανός, Φρέντυ, 1934-1999 (Κάκτος, 1992)
Το μυστικό άλμπουμ της Σοφίας Τρικούπη, της γυναίκας που μάγεψε την Ευρώπη του περασμένου αιώνα! "Γυναίκα από βελούδο": Έτσι την είχε βαφτίσει ο Τέννυσον, όταν την γνώρισε ένα βράδυ στο Μπάκινγχαμ. Κι εκείνη είχε γελάσει με την λαμπερή αλαζονεία της νιότης της, χωρίς να ξέρει πως εκείνο το βελούδο θα χρωμάτιζε, αργγότερα, όλη της τη ζωή. Γεννημένη στο Λονδίνο, κάτω από τον ευεργετικό ίσκιο της βασίλισσας Βικτωρίας, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, στα είκοσι της χρόνια, όλους τους δεινόσαυρους της Ευρωπαϊκής ζούγκλας – τον Βίσμαρκμ, τον Ντισραέλι, τον Κάιζερ, τον Τσάρο. Μερικοί απ αυτούς θα έρχονταν, αργότερα, να την επισκεφθούν, στο σπίτι της, στην Αθήνα. Είναι μια εικόνα που μας φαίνεται, σήμερα, σα να βγήκε από σενάριο επιστημονικής φαντασίας – τον Τσάρο να παρκάρει τ’ αμάξι του, στην οδό Ακαδημίας, για να πάει να δει την Σοφία Τρικούπη! Αγάπησε κι αγαπήθηκε από δυο πρωθυπουργούς. Ο ένας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης. Την αγάπησε με όσο πάθος μπορεί ν’ αγαπήσει ένας άντρας την αδερφή του. Ο άλλος ήταν ο αμείλικτος εχθρός του: Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης! Απ’ αυτή τη ζαβολιά της ιστορίας γεννήθηκε το βιβλίο που κρατάτε τώρα στα χέρια σας…