Το τελευταίο καλοκαίρι του Κλίνκσορ : νουβέλες - Hesse, Hermann, 1877-1962 (Καστανιώτη, 1990)
«... Όμως το πιο ώριμο, το πιο πλούσιο, το πιο ιδιόμορφο έργο που ο "νέος" τούτος Έσσε έχει γράψει μέχρι σήμερα είναι η νουβέλα του "Το τελευταίο καλοκαίρι του Κλίνκσορ". Πρόκειται για ένα έργο που με πλήρη επίγνωση το αξιολογώ σαν ένα από τα σημαντικότερα έργα της νέας πρόζας. Εδώ, στο βιβλίο τούτο, επιτυγχάνεται κάτι το εκπληκτικό – η όραση αποκτά μια μαγική δύναμη και είναι σε θέση, με τη δύναμη της ίδιας της ψυχής, να δημιουργεί στο σκοτάδι μια αχνοτρέμουσα, φωσφορική λάμψη που ρίχνει φως στα μυστικά των δυνάμεων που δρουν και υπάρχουν βαθιά μέσα μας...»