Μια θρησκεία χωρίς απίστους, Ποδόσφαιρο - Μπογιόπουλος, Νίκος (ΚΨΜ, 2016)
Η μπάλα είναι θρησκεία! Αλλά όταν ξεχάστηκε ότι θεός της δεν είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ, «χάσαμε την μπάλα». Την κλότσησαν οι αεριτζήδες και οι «παράγοντες» που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου. Την ξεφούσκωσαν οι μεγιστάνες και το ιερατείο της UEFA και της FIFA, που ρουφάνε την ψυχή της, «στήνοντας» το παιχνίδι στα μέτρα της διαφημιστικής αρένας και της χρηματιστηριακής φούσκας. Οι σελίδες αυτού του βιβλίου είναι μια ανατομία της μπάλας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Της μπάλας που χάθηκε. Μα κάπου εκεί, λεηλατημένη από τους άθλιους διακορευτές της, οι αιώνια ερωτευμένοι με τη μαγεία του ποδοσφαίρου ξέρουν ότι υπάρχει αγνή, ολοζώντανη, στρογγυλή, απρόβλεπτη, όσο η εικόνα της Εθνικής Ελλάδας καταργεί κάθε νόμο των πιθανοτήτων και στέφεται Βασίλισσα στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Αυτή είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου. Άλλωστε, στο ποδόσφαιρο «όλα είναι δυνατά»! Ακόμα και τούτο: να απαλλαγεί η μπάλα από τα «χρεόγραφα» που τη φορτώνουν οι κανόνες της αγοράς καινά ξαναγίνει ΠΑΙΧΝΙΔΙ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)