Η φυλή του ποδοσφαίρου - Morris, Desmond, 1928- (Κάκτος, 1982)
Το ανθρώπινο ζώο είναι ένα περίεργο είδος. Απ’ όλα τα γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκείνο που τράβηξε τους περισσότερους θεατές δεν ήταν κάποιο πολιτικό γεγονός, ούτε ένας ξεχωριστός εορτασμός κάποιου πολύπλοκου επιτεύγματος στις τέχνες ή τις επιστήμες, αλλά ένα απλό παιχνίδι με την μπάλα - ένα ποδοσφαιρικό ματς. Λέγεται πως μια μέρα του Ιουνίου του 1978 περισσότεροι από 1000 εκατομμύρια άνθρωποι κάθησαν να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ολλανδία. Αυτό σημαίνει πως το ένα τέταρτο, περίπου, του πληθυσμού ολόκληρου του κόσμου σταμάτησε οποιαδήποτε απασχόλησή του κι έστρεψε την προσοχή του σ’ ένα μικρό χορταριασμένο χώρο της Νότιας Αμερικής, όπου είκοσι δυο φανταχτερά ντυμένοι άντρες κλωτσούσαν μια μπάλα, καταβάλλοντας τρομερή προσπάθεια κι επιδεικνύοντας εξαιρετική αυτοσυγκέντρωση. [...] Από την εισαωγή της έκδοσης)