Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίυ - Wilde, Oscar, 1854-1900 (Κλασική λογοτεχνία ;, 2000)
Ηλίθιο», «αδέξιο», «ανιαρό», «σαχλό», «αηδιαστικό», «βρομερό», «γέννημα της λεπρώδους λογοτεχνίας των Γάλλων Decadents», «μπουρδολογία»: με τέτοια αβρά λόγια υποδέχθηκε η αγγλική κριτική ''Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίυ''. «Αφήστε το βιβλίο μου, σας παρακαλώ, στην αθανασία που του αξίζει», απαντούσε χωρίς συστολή ο Όσκαρ Ουάιλντ. Και είχε δίκιο: ο Ντόριαν Γκραίυ είναι πια εκατόν δέκα ετών και εξακολουθεί να τέρπει, να γοητεύει και να βάζει τους αναγνώστες σε σκέψεις. Έμεινε να συμβολίζει τον πόθο της αιώνιας νιότης και τη χίμαιρα των απολαύσεων χωρίς φραγμούς και συνέπειες. Με την ευκαιρία των εκατό ετών από το θάνατο του Όσκαρ Ουάιλντ, οι Εκδόσεις Σμίλη παρουσιάζουν σε νέα μετάφραση ''Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίυ'', ένα από τα πιο πρωτότυπα και ανορθόδοξα μυθιστορήματα της νεότερης εποχής. Το έργο συνοδεύεται από σχόλια, εικόνες, σημειώσεις και κριτικά κείμενα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)