Πρώιμα διηγήματα - αφηγήματα στην Κύπρο, 1878-1920 - Χατζηαθανασίου, Χρίστος; Χατζηαθανασίου, Χρίστος (Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', 2012)
Η πολύμοχθη αυτή έρευνα άρχισε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 με σκοπό την εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την εποπτεία του καθηγητή Γ. Κεχαγιόγλου. Ο Χρ. Χατζηαθανασίου συγκέντρωσε με αγάπη και μεράκι έναν τεράστιο όγκο υλικού, που όμως δεν εξελίχθηκε σε διδακτορική διατριβή. Θα ήταν κρίμα η έρευνα αυτή να έμενε αναξιοποίητη. Ο Κ. Γ. Γιαγκουλλής, ως διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, δέχθηκε με προθυμία να εκδοθεί το υλικό αυτό σε δυο τόμους και συμφωνήθηκε σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα. Όμως η έκδοση αυτή δεν προχώρησε, αφού η νέα διεύθυνση του Κ.Ε.Ε. αποφάσισε να ακυρώσει μονομερώς το συμβόλαιο. Αλλά βρέθηκε ευτυχώς το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (με πρωτοβουλία του Α. Φυλακτού) και έσωσε την κατάσταση. Η δίτομη αυτή έκδοση είναι, πράγματι, βασική εργασία φιλολογικής υποδομής, που συμβάλλει στο να συμπληρωθούν κενά και να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα για τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του διηγήματος στην Κύπρο κατά τις πρώτες δεκαετίες της βρετανοκρατίας. Βλέποντας συνολικά την παραγωγή αυτή, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τα διηγήματα που παρέμεναν σκορπισμένα σε διάφορα έντυπα (κυρίως σε εφημερίδες) είναι κατά πολύ περισσότερα ή πιο πλούσια στη θεματική τους ή και σε θέματα τεχνοτροπίας σε σχέση με τα διηγήματα που εκδόθηκαν αυτοτελώς κατά την ίδια περίοδο· και ότι ανάμεσα στα διηγήματα της πρόσφατης έκδοσης δεν λείπουν οι εκπλήξεις, οι μικρές και μεγαλύτερες κατακτήσεις.....[Χρίστος Χατζηαθανασίου]