Γλώσσα και πολιτισμός : οι μαθητές/-τριες ως ερευνητές/-τριες - Egan-Robertson, Ann.; Bloome, David. (Επιστήμες / Μεταίχμιο, 2001)
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις νέες κατευθύνσεις στη σχολική εκπαίδευση που έχουν αναδυθεί από την αξιοποίηση της εθνογραφίας και της κοινωνιογλωσσολογίας ως διδακτικών εργαλείων. Περιγράφεται η θεωρία στην οποία βασίζονται οι καινοτόμες αυτές προσπάθειες, καθώς και οι σχετικές πρακτικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της τάξης. Έπειτα από μια επισκόπηση των σημαντικότερων μελετών των τελευταίων είκοσι ετών στο χώρο της εθνογραφίας και της κοινωνιογλωσσολογίας, παρουσιάζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου οι μαθητές/-τριες λειτουργούν ως ερευνητές/-τριες του πολιτισμού και της γλώσσας στη δική τους κοινότητα, και ο τρόπος με τον οποίο η νέα αυτή προοπτική τούς οδηγεί στην ανάληψη κοινωνικής δράσης. Στο Γλώσσα και πολιτισμός η ανάθεση εθνογραφικών και κοινωνιογλωσσολογικών ερευνητικών εργασιών στους μαθητές/-τριες αναδεικνύει επίσης θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με την ακαδημαϊκή μάθηση και τη φύση της γραφής.