Μανολίτο ο Γυαλάκιας - Lindo, Elvira 1962- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή Χελιδόνια, 1998)
Μανολίτο ο Γυαλάκιας είναι ένα αγόρι που μένει στο Καραμπαντσέλ και ατενίζει τον κόσμο από τη συνοικία του περιγράφοντας όλα όσα βλέπει με λέξεις που ακούει από τους μεγάλους, τις ταινίες και την τηλεόραση. Με τον παππού του, τον Νικολάς, το μικρό του αδερφό, τον Ηλίθιο, τους φίλους του, τον Αυτιά Λόπεθ, τον Γιχάντ και τη Σουσάνα, ο Μανολίτο ο Γυαλάκιας έχει την ικανότητα να ζει τα καθημερινά γεγονότα σαν καταπληκτικές περιπέτειες. Διαβάζοντάς τες, καταλαβαίνει κανείς ότι η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής μας.