Η ακακία : μυθιστόρημα - Simon, Claude, 1913-2005 (Ξένη λογοτεχνία / Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2002)
Γραμμένο σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το Δρόμο της Φλάνδρας, το μυθιστόρημα αυτό είναι το έπος των γενεών που έζησαν τις τραγικές συνέπειες πολέμων και κοινωνικών αλλαγών μεταξύ 1880-1940, δοσμένο μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Η πορεία ενηληκίωσης ενός εφήβου από τη σκληρή αγροτική ζωή στα γαλλικά Πυρηναία μέχρι τη Σχολή Ευελπίδων, τα πόστα στις εξωτικές αποικίες, τον καλό γάμο και το θάνατο σε μια μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου· η παράλληλη πορεία του γιου του από τη Σχολή Καλών Τεχνών και τα ανέμελα ταξίδια στην Ευρώπη του μεσοπολέμου, μέχρι την κατάταξη στο αναχρονιστικό για τον πόλεμο του 1940 ιππικό, την αιχμαλωσία, τις κακουχίες και την απόδραση. Η εξιλέωση θα έρθει με την εξονυχιστική καταγραφή εικόνων, συναισθημάτων, αισθήσεων και εντυπώσεων στο λευκό χαρτί. Το ιλιγγιώδες ύφος του νομπελίστα συγγραφέα δίνει μια άλλη διάσταση στην πρόσληψη της ανθρώπινης εμπειρίας κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες.