Απάντηση στην Πυραμίδα 67 ; Η δίνη : γράμματα της Νίκης Αποστολίδη στο γιο της το Ρένο με απαντήσεις του ανάμεσα στις γραμμές τους : αντιμυθιστορία - Αποστολίδης, Ρένος Ηρ., 1924-2004 (Άπαντα Ρένου Ηρ. Αποστολίδη : Ο Εμφύλιος μέσα μας ;, 2014)
Απάντηση στην "Πυραμίδα ‘67" Αποσταγμένη απ’ τα 498 σωζόμενα γράμματα της μάνας του Ρένου στο στρατιώτη γιό της (μαζί και με τις σημειώσεις του ιδίου του Ρένου ανάμεσα στις γραμμές τους) αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία πως νοιώθαν οι άνθρωποι των μετόπισθεν, μα και μια δεύτερη ανάγνωση, στην ουσία, του σημαντικώτερου βιβλίου του Εμφυλίου απ’ τον ίδιο τον συγγραφέα του, με ταυτόχρονη επαναξιολόγηση πλείστων προσδιοριστικών γεγονότων, που απέκτησαν για κεινον όλως άλλη σημασία στα χρόνια που πέρασαν. Φλογερή ποίηση καρδιάς, άμεσα εκφραζόμενη στην πιο κοντινή της καρδιά που κινδυνεύει θανάσιμα, στο παιδί της, μιλάει ολόισα στις καρδιές και των πιο απλών, και των αγραμμάτων.