Βιργιλίου θάνατος - Broch, Hermann, 1886-1951 (Orbis literae : Editio minor, 2000)
Υπάρχει μια ανώτερη τέχνη, η πιο υψηλή, η πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη στην άσκησή της απ' όλες τις άλλες: η Τέχνη του θανάτου. Ο ποιητής Βιργίλιος, καταπονημένος από τη ζωή και τις απαιτήσεις της, φτάνει στα έσχατα όριά του αντιμετωπίζοντας το τραγικότερο δίλημμα που μπορεί ν' αντέξει η ανθρώπινη συνείδηση. Στην πάλη του με το παρελθόν και τις περιπλοκές της δημιουργίας, μας χαρίζει -με την ακριβή πέννα ενός συγγραφέα εφάμιλλου του Τζέιμς Τζόις- μια «Οδύσσεια» όπου η Ιθάκη δεν είναι πια τίποτ' άλλο από μια σκιά ή η σκιά μιας σκιάς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)