Η Πάπισσα Ιωάννα : μυθιστόρημα - Ροΐδης, Εμμανουήλ Δ., 1836-1904 (Κλασική βιβλιοθήκη . Οι Έλληνες, 2005)
Η Πάπισσα είναι ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει τη δύναμη της Επιθυμίας - το απόλυτο ερωτικό μυθιστόρημα. Η σύμπραξη όλων των αισθήσεων, ο έρωτας και το πάθος, είναι η κινητήρια δύναμη της δράσης του. Ο πόθος της εξουσίας είναι το καύσιμό του. Πρόκειται για μια αρχέτυπη ιστορία παρενδυσίας, μεταμφίεσης: η Ιωάννα είναι ένας τραβεστί από την ανάποδη, μια γυναίκα ντυμένη άντρας που πασχίζει να επιβιώσει σ' ένα άγριο κράτος ευνούχων και καταχραστών της εξουσίας. Η Πάπισσα συγκρούεται ευθέως με την υποκρισία των συντηρητικών θεσμών και την Εκκλησία και, με αυτή την έννοια, συνιστά άσκηση ελευθερίας για κάθε σύγχρονο αναγνώστη.