Χρηματοοικονομικά και ασφαλιστικά μαθηματικά - Αλεξανδράκης, Αθανάσιος Χ. 1960- (Εκδόσεις Σοφία, 2004)
Σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα των Μαθηματικών Χρηματοδότησης στους διάφορους θεσμούς που ισχύουν στις καθημερινές χρηματοοικονομικές πράξεις. Παράλληλα, μέσω της περιγραφής της διαχείρισης χρηματικών ποσών, να καταδειχτεί η διαχρονική αξία του χρήματος και να διευκολυνθούν οι συναλλασσόμενοι να επιλέγουν κατά το δυνατόν επωφελείς οικονομικές πράξεις. Κύρια εφαρμογή των Μαθηματικών Χρηματοδότησης είναι οι υπολογισμοί σε Χρηματοπιστωτικά θέματα - δηλαδή θέματα δανεισμού και γενικά διαχείρισης χρήματος. Οι αποφάσεις που αναφέρονται στην κεφαλαιακή δομή καθώς και εκείνες που αφορούν στην επιλογή μεταξύ μίσθωσης και αγοράς, η δραστηριότητα αναχρηματοδότησης ομολογιών, οι τεχνικές αποτίμησης των χρεογράφων, καθώς και όλο το θέμα του κόστους κεφαλαίου δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά χωρίς τη γνώση του σύνθετου τόκου ή ανατοκισμού (compound interest). [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)