Μαθηματικά οικονομικής ανάλυσης - Αλεξανδράκης, Αθανάσιος Χ. 1960- (Ανικούλα, 2006)
Σκοπός του παρόντος συγγράµµατος είναι να αναδείξει τη συµβολή των καθαρών µαθηµατικών στην ανάπτυξη και λειτουργία οποιουδήποτε οικονοµικού συστήµατος. Σε κάθε βήµα των µαθηµατικών µεθόδων που περιγράφονται, αντικατοπτρίζεται η σηµασία τους στην επίλυση των προβληµάτων της οικονοµικής θεωρίας. Ο προσδιορισµός και η µελέτη του συνόλου των σχέσεων αλληλεξάρτησης των διαφόρων οικονοµικών µεγεθών, όπως κόστος, έσοδα, τιµές, παραγωγή, κατανάλωση, επένδυση κ.ά., αποτελεί βασική επιδίωξη κάθε οικονοµικής ανάλυσης. Για την εφαρµογή της µαθηµατικής ανάλυσης στη µελέτη και επίλυση οικονοµικών προβληµάτων δεν είναι πάντα αναγκαίο να γνωρίζουµε την ακριβή µορφή των µαθηµατικών σχέσεων που συνδέουν τις οικονοµικές µεταβλητές. ∆ηλαδή, η απόδειξη µιας πληθώρας οικονοµικών προτάσεων βασίζεται µόνο στην πληροφορία, ότι οι τιµές ενός οικονοµικού µεγέθους εξαρτώνται από τις τιµές ενός άλλου οικονοµικού µεγέθους και η συναρτησιακή αυτή σχέση εκφράζεται µε µια παραγωγίσιµη συνάρτηση.