Μια πόρτα στο δέντρο - Ιωαννίδης, Ιωάννης Δ., 1931-2000 (Νεανική βιβλιοθήκη ;, 1992)
Πρωταγωνιστής στην ιστορία αυτή είναι ένα δέντρο. Ένα δέντρο που μπορεί να ακούει, να βλέπει και προπαντός να αφουγκράζεται. Κι όλα αυτά που γνωρίζει και θυμάται να μπορεί να τα περνά και στους αναγνώστες. Πώς; Με ποιο τρόπο; Σ αυτή την απάντηση βρίσκεται και η ιδιοτυπία του βιβλίου. Ιστορία και μυθιστορία πάνε μαζί. Σαν το όνειρο που αντανακλά την πραγματικότητα ή σαν την πραγματικότητα που ερμηνεύεται μέσα από το όνειρο. "Μια πόρτα στο δέντρο" είναι μια πόρτα που φέρνει τον αναγνώστη μπροστά σε μνήμες από γεγονότα που πρόλαβε να τα καταγράψει και η Ιστορία, αλλά και σε γεγονότα που παρουσιάζονται με αλληγορική μορφή, σαν παραμύθι. Ένα βιβλίο γεμάτο από σύγχρονο προβληματισμό, αλλά και μια προσωπική μαρτυρία.