Θέλουμε τη γη μας πίσω : η ιστορία των Αμπορίτζινες, ιθαγενών κατοίκων της Αυστραλίας - Middleton, Hannah (Σύγχρονη Εποχή, 2003)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη μαρξιστική ανάλυση της ιστορίας και της σημερινής κατάστασης των Αυστραλών Αμπορίτζινες. Είναι ένα βιβλίο που παίρνει θέση, προσεκτικά τεκμηριωμένο αλλά επίσης ανθρώπινο και συγκινητικό. Οι Αμπορίτζινες έχουν ζήσει στην Αυστραλία για τουλάχιστον 40.000 χρόνια, ενώ οι λευκοί λιγότερο από 200. Στο βιβλίο αναλύονται η ισορροπημένη και συνεργατική φύση της παραδοσιακής κοινωνίας των Αμπορίτζινες, η κτηνώδης και τραγική ιστορία του λευκού αποικισμού και η ανάπτυξη της οργανωμένης μαύρης αντίστασης στις διακρίσεις και την εκμετάλλευση. Στο τελευταίο μέρος παρουσιάζεται η θέση της εθνικής μειονότηας των Αμπορίτζινες στο αυστραλιανό έθνος και ξεσκεπάζεται ο ρόλος του καπιταλιστικού κατεστημένου, των μέσων ενημέρωσης και της αριστερίστικης ιδεολογίας στην καταστροφή του αποφασιστικού αγώνα για τα δικαιώματα στη γη και στο διαχωρισμό των Αμπορίτζινες από τους λευκούς συμμάχους τους στην εργατική τάξη. Τελειώνει με μια εκτίμηση για το μέλλον των πρώτων Αυστραλών και μια έκκληση για ενότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Το βιβλίο αυτό είναι ένα ουσιώδες υλικό μελέτης για όποιον είναι αφοσιωμένος στην υπόθεση της δικαιοσύνης και ισότητας για τους Ιθαγενείς κατοίκους της Αυστραλίας.