Τα 7 θαύματα του σύμπαντος - Narlikar, Jayant (Π. Τραυλός, 1999)
Θα μπορούσαμε να δούμε τον ήλιο να ανατέλλει από την Δύση; Πως γεννιούνται οι αστέρες; Πώς ο θάνατος ενός αστέρα προκαλεί τη γέννηση άλλων αστέρων; Ποια παράξενα φαινόμενα προκαλεί η δύναμη της βαρύτητας; Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Όταν δεν γνωρίζουμε το πώς και γιατί, η ερμηνεία που δίνουμε είναι μονολεκτική: «Θαύμα»! Ανεξήγητα φαινόμενα προκαλούν θαυμασμό και δέος, ενώ η ανθρώπινη περιέργεια αναζητά επίμονα μια απλή και πειστική εξήγηση. Τα επτά «θαύματα» που περιγράφονται εδώ είναι μυστηριώδη φαινόμενα, θεαματικά συμβάντα, εντυπωσιακά κοσμικά αντικείμενα. Η προσπάθεια κατανόησής τους αποτελούσε, ανέκαθεν, μεγάλη πρόκληση για την ανθρώπινη περιέργεια και εφευρετικότητα. Ο Jayant Vishnu Narlikar, εκλαϊκευτής της επιστήμης, τιμημένος με το βραβείο Kalinga (UNESCO 1996), μοιράζεται μαζί μας αυτή την ανθρώπινη ανάγκη για κατανόηση του Σύμπαντος. Εμβριθής, γνώστης της αστρονομίας, εξηγεί στον αναγνώστη τη «λειτουργία» της Γης, του ουρανού και του μακρινού αστρικού μας περιβάλλοντος.