Οικονομική κοινωνιολογία : κράτος, αγορά και κοινωνία στον σύγχρονο καπιταλισμό - Trigilia, Carlo (Παπαζήσης, ., 2004)
"Η κοινωνιολογία της οικονομίας" μελετά τα γεγονότα και τις εξελίξεις της οικονομικής ζωής χρησιμοποιώντας ποικίλα εργαλεία ανάλυσης, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάλυση ιδεατών τύπων, τη συγκριτική μέθοδο, τη μελέτη των δικτύων και άλλα. Οικονομικά συστήματα, θεσμοί και συμπεριφορά στις αγορές γίνονται αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης. Η Οικονομία σε μακροκοινωνιολογική προοπτική, η Κοινωνιολογία των οικονομικών θεσμών, των εταιριών, των οργανώσεων και της βιομηχανίας παίρνουν νέες διαστάσεις. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει την Οικονομική Κοινωνιολογία στην ιστορική της εξέλιξη, αναλύοντας ταυτόχρονα σε βάθος τις σημαντικότερες θεωρητικές συμβολές, με έμφαση στις πιο πρόσφατες. Έτσι επιτυγχάνονται δύο στόχοι: από τη μία, καταδεικνύεται ότι η Οικονομική Κοινωνιολογία δεν είναι μια πρόσφατη επιστημονική εξειδίκευση, αλλά στηρίζεται σε μια μακρά επιστημονική παράδοση. Από την άλλη πλευρά, τονίζεται η ιστορικότητα των σύγχρονων υποδειγμάτων που κυριαρχούν στην Οικονομική Κοινωνιολογία και δίνεται έμφαση στην εμπειρική θεμελίωσή τους.