Στρατηγικό μάρκετινγκ - Σιώμκος, Γιώργος (Σταμούλης, 2004)
Η στρατηγική και το μάρκετινγκ έχουν µια σχέση ισχυρή και ουσιαστική - η στρατηγική είναι µία από τις προϋποθέσεις επιτυχίας των επιλογών μάρκετινγκ που έχει στη διάθεσή της µια επιχείρηση. Η στρατηγική γεννήθηκε στα πεδία των µαχών πολύ πριν αποτελέσει τον αγαπημένο επιθετικό προσδιορισµό του όρου «μάρκετινγκ» στα πανεπιστημιακά εγχειρίδια και στα επιχειρηματικά Σχέδια Μάρκετινγκ. Και ακριβώς γι' αυτό το μάρκετινγκ χρησιμοποιεί τον στρατηγικό τρόπο σκέψης στη μάχη για την επιβίωση, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα µιας επιχείρησης στην αγορά. Πότε όµως ένα Σχέδιο Μάρκετινγκ θεωρείται άρτιο και αποτελεσματικό; Πώς η ανάλυση πωλήσεων, η ανάλυση ελκυστικότητας της βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση και η ανάλυση ανταγωνιστών δίνουν στην επιχείρηση τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ερμηνεύει τα σηµάδια που της δίνουν οι τάσεις της αγοράς και οι κινήσεις των ανταγωνιστών; Πώς η ανάλυση πελατών βοηθάει στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους; Πώς η επιχείρηση µπορεί να τοποθετήσει τα προϊόντα της στο μυαλό του καταναλωτή ώστε να γίνουν μοναδικά γι' αυτόν; Ποια είναι η επιτυχημένη πολιτική τιμολόγησης και πώς διασφαλίζεται η αδιάσπαστη ροή διάθεσης προϊόντων στην αγορά; Πώς ενεργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση μπορεί να προβάλλει µια ενοποιημένη και συνεπή εικόνα στην αγορά; Τελικά, πώς καταρτίζεται ένα Σχέδιο Μάρκετινγκ, πώς υλοποιείται και πώς εντοπίζονται τα λάθη στην εφαρµογή του; Αυτά είναι μερικά από τα θέµατα τα οποία πραγματεύεται το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Ακολουθώντας τη σύγχρονη οπτική για το στρατηγικό µάρκετινγκ, σύµφωνα µε την οποία το παραδοσιακό πεδίο μάχης παραλληλίζεται µε το πεδίο της αγοράς και οι στρατιωτικοί πόροι µε τους πόρους της επιχείρησης, καταδεικνύεται ότι το στρατηγικό μάρκετινγκ αποτελεί το βασικό συστατικό επιτυχίας μιας επιχείρησης και ότι ο στρατηγικός τρόπος σκέψης ανατρέπει τους φυσικούς νόµους, αναδεικνύει τους φαινομενικά αδύναµους σε νικητές και χαρίζει βιωσιμότητα στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα µιας επιχείρησης. Και βέβαια, µην ξεχνάτε ότι στο πεδίο της µάχης νικητής στέφεται μόνον όποιος σκέφτεται πραγματικά στρατηγικά και όχι όποιος σφετερίζεται τον τρόπο σκέψης των άλλων. Ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Έλληνας Μέγας Αλέξανδρος, την κρίσιµη στιγµή επέλεξε την απευθείας αντιπαράθεση στο πεδίο της µάχης και αρνήθηκε να αιφνιδιάσει τους Πέρσες τη νύχτα στα Γαυγάμηλα λέγοντας «ου κλέπτω την νίκην».