Τζαίημς Τζόυς : η απόκρημνη όψη μιας μεγαλοφυΐας - O'Brien, Edna (Βιογραφίες, 2002)
Με τον χοϊκό αισθησιασμό και την εξαιρετική αφηγηματικότητα που την έκαναν μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ιρλανδέζες συγγραφείς, η Έντνα Ο'Μπράιεν συνθέτει ένα παθιασμένο, προσωπικό και γοητευτικό πορτρέτο του μεγάλου συμπατριώτη της. Η ιδιότυπη βιογραφία της είναι ένα ταξίδι επιστροφής στη χώρα της πολιτικής, της ιστορίας, των αγίων και των λογίων που διαμόρφωσαν τον δημιουργό του πιο τολμηρού βιβλίου του 20ου αιώνα - του Οδυσσέα. Περίτεχνα, προσεκτικά, ποιητικά, η Ο'Μπράιεν παρακολουθεί την δύσκολη παιδική ηλικία, την επαναστατημένη εφηβεία, την φιλόδοξη νεότητα του Τζόυς - το πρώτο σκίρτημα του έρωτά του για την ψηλή κοκκινομάλλα Νόρα Μπάρνακλ - την αυτοεξορία του στην Τεργέστη, όπου θα συναντηθεί με την επιτυχία, τον έρωτα, και την απελπισία. Μόνο η Έντνα Ο'Μπράιεν με την επιδέξια, ευλύγιστη γραφή της, την ατίθαση ιρλανδική της ιδιοσυγκρασία και το ευγενικό της πνεύμα θα μπορούσε να συλλάβει τόσο απόλυτα τη δύναμη και την πολυπλοκότητα του μεγάλου μοντερνιστή συγγραφέα.