Η μυθολογία του Βερολίνου - Πετρόπουλος, Ηλίας, 1928-2003 (Ηλία Πετρόπουλου άπαντα, 1991)
[...] Η μυθολογία του Βερολίνου σκεπάζει σαν πυκνή ομίχλη, αυτό τούτο το Βερολίνο. Όλοι μας είμαστε θύματα της μυθολογίας του Βερολίνου. Ο κάθε τουρίστας που επισκέπτεται το Βερολίνο δεν κοιτάζει το τι συμβαίνει σ' αυτή την πόλη, αλλά προσπαθεί να εντοπίσει πού βρίσκονται τα όσα έμαθε από τις εφημερίδες, τουτέστιν από την αμερικάνικη προπαγάνδα. [...]