Η Κοζάνη και η περιοχή της από τους βυζαντινούς στους νεότερους χρόνους : πρακτικά Γ' Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας, Κοζάνη, 7-9 Δεκεμβρίου 2018 - Καρανάσιος, Χαρίτωνας; Διάφα-Καμπουρίδου, Βασιλική Θ. (Δημοσιεύματα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, 2019)
Το 3ο Συνεδρίο Τοπικής Ιστορίας, διοργάνωσε η Κ.Δ.Β.Κ. με την επιστημονική υποστήριξη της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών. Μετά το Α΄ Συνέδριο (1993) και το Β΄ Συνέδριο (2012), η Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεχίζει με το Γ΄ Συνέδριο την παράδοση του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την Τοπική Ιστορία. Περιλαμβάνει 44 εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο συνέδριο και συνοδεύεται από CD–ROM με εικόνες από χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης Κοζάνης και της Ι. Μ. Ζάβορδας, το οποίο επιμελήθηκε ο προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου κ. Αγαμέμνων Τσελίκας. Οι εισηγήσεις είναι κατανεμημένες ανά θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι οι εξής: Η περιοχή της Κοζάνης από το Βυζάντιο στον Νέο Ελληνισμό -- Δημογραφικά στοιχεία και θεσμικό καθεστώς της Κοινότητας Κοζάνης -- Οικονομικές υποθέσεις στην οθωμανοκρατούμενη Κοζάνη -- Σχολή, λόγιοι και Βιβλιοθήκη Κοζάνης -- Εκπαίδευση στην Κοζάνη από το μέσον του 19ου αι. έως τον Μεσοπόλεμο -- Η οργάνωση της Κοινότητας και του Δήμου Κοζάνης μετά το 1912 -- Λαϊκός πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά -- Επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά Κοζάνης