Εισαγωγή στην αρχαιογνωσία - Nesselrath, Heinz-Guunther, 1957-; Graf, Fritz; Αναστασίου, Ιωάννης; Νικήτας Δημήτηρης Ζ.; Νικήτας Δημήτηρης Ζ.; Ιακώβ, Δανιήλ Ι.; Ρεγκάκος, Αντώνιος, 1957- (Εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα, 2001)
Η ελληνική αρχαιότητα αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπρισματικό πολιτισμικό φαινόμενο, που για την προσπέλασή του απαιτείται η διεπιστημονική συνεργασία. Ο ανά χείρας τόμος, που συμπληρώνεται από τον ομόλογό του για την λατινική φιλολογία, επιχειρεί ακριβώς αυτή την πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία απουσίαζε εδώ και ένα περίπου αιώνα από τη διεθνή βιβλιογραφία, οπότε, πάλι στη Γερμανία, είχε κυκλοφορήσει ένα ανάλογο εισαγωγικό έργο, που όμως χρειαζόταν επειγόντως εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση, επειδή οι πληροφορίες και τα δεδομένα στους επιμέρους κλάδους της αρχαιογνωσίας έχουν από τότε μεταβληθεί ουσιαστικά και πολλαπλασιασθεί θεαματικά. Καταρχήν πρέπει να περιγραφούν οι ιστορικοπολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στο πλαίσιο των οποίων αναπτύχθηκε αυτός ο πολιτισμός και στη συνέχεια να σκιαγραφηθούν οι επιμέρους εκφάνσεις του: η γλώσσα, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η θρησκεία, η τέχνη και οι επιστήμες, καθώς και η συνέχειά τους στο Βυζάντιο. Εκτός όμως από αυτή τη φαινομενολογική περιγραφή και την παράθεση στοιχείων, κρίθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθούν και οι λεγόμενες βοηθητικές επιστήμες. όπως η παλαιογραφία, η παπυρολογία, η κωδικολογία, η επιγραφική και η μετρική. Ο παρών τόμος είναι καρπός συλλογικού μόχθου και συνεργασίας κορυφαίων ειδικών επιστημόνων που δεν περιορίζονται μόνο στο γερμανικό πανεπιστημιακό χώρο, κάτι που αποδεικνύει ότι, εξαιτίας της μεγάλης εξειδίκευσης στον τομέα της φιλολογίας, δεν επαρκεί πλέον το εθνικό επιστημονικό δυναμικό. Το βιβλίο, που η χρήση του διευκολύνεται εξαιρετικά από το αναλυτικότατο ευρετήριο, χάρτες και πίνακες προορίζεται για τους σπουδαστές των αρχαιογνωστικών επιστημών, τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τον καλλιεργημένο αναγνώστη που επιθυμεί να αντλήσει συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για την ελληνική αρχαιότητα.