Μεσάνυχτα όλη μέρα : διηγήματα - Kureishi, Hanif, 1954- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 2001)
Είμαστε αλάθητοι στην επιλογή του εραστή μας, ιδιαίτερα όταν αξιώνουμε το λάθος πρόσωπο. Υπάρχει ένα ένστικτο, μαγνήτης ή αερικό, που γυρεύει το αταίριαστο. Βέβαια, το λάθος πρόσωπο είναι σε κάτι σωστό: στο να μας τιμωρεί, να μας φοβερίζει ή να μας ταπεινώνει, να μας απογοητεύει, να μας τσακίζει στην κυριολεξία ή, το χειρότερο απ' όλα, να μας δίνει την εντύπωση ότι όχι μόνο δεν είναι ακατάλληλο, αλλά αντίθετα είναι σχεδόν σωστό, κρατώντας μας έτσι αιχμάλωτους στη φυλακή του έρωτα. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να το κάνει αυτό». Οι ήρωες στα έξοχα αυτά διηγήματα του Κιουρέισι είναι γνώριμοι σε όλους μας: άνθρωποι μελαγχολικοί κι ευαίσθητοι και ωστόσο ικανοί να φανούν απίστευτα σκληροί και, στην ανάγκη, πρόθυμοι να σπάσουν τους περιορισμούς της ζωής τους και ν' ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα ζωή. Αυτό που δημιουργεί το σκοτάδι γύρω μας, αυτό το ίδιο υπόσχεται φως, και δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα μας να επιλέγουμε.