Το χάρισμα του Γκάμπριελ : μυθιστόρημα - Kureishi, Hanif, 1954- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 2002)
Η αποπομπή του πατέρα του από το σπίτι αναγκάζει τον δεκαπεντάχρονο Γκάμπριελ να μεγαλώσει απότομα. Προσπαθώντας να φροντίσει τον εαυτό του αλλά και να στηρίξει συναισθηματικά τους ανώριμους και συχνά μπερδεμένους γονείς του, στο δύσβατο μονοπάτι από την εφηβεία στην ωριμότητα έχει συμπαραστάτη του τη σκιά του νεκρού αδερφού του, που σαν δεύτερο "εγώ" τον βοηθά να ξεπερνά κάθε φορά τα εμπόδια. Όμως αυτό που αποτελεί κινητήρια δύναμή του είναι ένα δικό του "χάρισμα", που τον οδηγεί σε πεδία ζωής όπου απαιτούνται απίστευτα αποθέματα θάρρους και πίστης. Ένα σύγχρονο Λονδίνο, μια οικογένεια υπό διάλυση, οι νοσταλγικοί απόηχοι της χρυσής εποχής των δεκαετιών '60 και '70 με τους λαμπερούς αστέρες της ροκ, τα ναρκωτικά και τη σεξουαλική απελευθέρωση και κυρίως το όνειρο για μια δημιουργική ζωή είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται ο Κιουρέισι σ' αυτό το τρυφερό, γεμάτο υποδόριο χιούμορ αλλά και εξαιρετικά συγκινητικό νέο μυθιστόρημά του.