Η άβυσσος - Yourcenar, Marguerite, 1903-1987 (Χατζηνικολή ;, 1992)
Η Άβυσσος περιγράφει τις περιπέτειες ενός καλόγερου-διανοούμενου από την Μπρυζ, που θα περιπλανηθεί στην Ευρώπη του 16ου αιώνα και θα ερευνήσει τους νόμους της φύσης, της θρησκείας και της πολιτικής, αναζητώντας την ουσία της δικής του ύπαρξης. Μεγαλόπρεπο σαν καθεδρικός ναός και λεπτοδουλεμένο σαν αραβούργημα. Σε απορροφά από τις πρώτες σελίδες και ανακαλύπτεις σύντομα ότι έχεις χαθεί στα καλντερίμια, τις δάση και τα αβαεία μιας άλλης εποχής, όπου παρακολουθείς συνεπαρμένος τους δαιδαλώδεις συλλογισμούς του ήρωα και τις μαρτυρικές του αναζητήσεις. Κατά το συνήθειο των μεγάλων δασκάλων, η συγγραφέας ξετυλίγει υπομονετικά την πλούσια αφήγησή της, που περιλαμβάνει ένα πλήθος ανθρώπων, γεγονότων και καταστάσεων, σαν να ξεδιπλώνει ένα πολύχρωμο χαλί, που η κάθε του λεπτομέρεια είναι από μόνη της μια ιστορία ιδεών και παθών. Συνιστάται για όσους αγαπούν την κλασική λογοτεχνία.