Σάμουελ Μπέκετ : η κατάρα της δόξας - Knowlson, James. (Βιογραφία, 2001)
Αναπλάθοντας τη ζωή του Μπέκετ, ο Τζέιμς Νόουλσον ξεκινάει από την Ιρλανδία, φτάνει στην εισαγωγή του στο Trinity College του Δουβλίνου το 1923 και συνεχίζει με το πέρασμά του στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου ο Μπέκετ καταδύεται στην πολυπολιτισμική λογοτεχνική κοινωνία των Παρισίων στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ο βιογράφος εμπλουτίζει με νέα δεδομένα τη θυελλώδη σχέση του Μπέκετ με τη μητέρα του, την ψυχοθεραπεία στην οποία υπεβλήθη μετά το θάνατο του πατέρα του και την καθοριστική σχέση του με τον Τζέιμς Τζόυς. Όλα αυτά συμπληρώνονται με νέες συναρπαστικές πληροφορίες για την περίοδο διαμονής του Μπέκετ στην Γερμανία, την εποχή που οι ναζί έσφιγγανν τον κλοιό. Η πληθώρα του μέχρι τώρα αδημοσίευτου υλικού που αφορά την προσωπικη του ζωή, μετά την επιλογή του να ζήσει στη Γαλλία, περιλαμβάνει προσωπικές περιγραφές για τη δράση του στους κόλπους μιας αντιστασιακής ομάδας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, για την απόδρασή του από τα νύχια της Γκεστάπο και για τον καιρό που ζούσε κρυμμένος.