Τα χαμένα ημερολόγια του Γκιούλιβερ : μυθιστόρημα - Deon, Michel, 1919-2016 (Ξένη λογοτεχνία, 2002)
Ο βραβευμένος Γάλλος συγγραφέας Michel Deon το χειμώνα του '67 εγκατεστημένος στο νησί των Σπετσών -άλλοτε με θέα τη θάλασσα κι άλλοτε με θέα το παλιό λιμάνι- ξεκίνησε τη συγγραφή της συνέχειας των ταξιδιών του Γκιούλιβερ. «Το μέλλον, μου είπε μια μέρα ο Μεγαλομύτης, ανήκει στους λαούς που ξέρουν να ονειρεύονται. Δε γνωρίζω καλύτερο όπιο. Για να ζεις πρέπει να μάθεις να υποφέρεις, αλλά στους Κεράτες δεν αρέσει να υποφέρουν. Τους νανουρίζω με θαυματουργές εφευρέσεις μιλώντας τους για το χρυσό αιώνα. Φυσικά αυτός ο αιώνας δεν υπάρχει, και μια χώρα ματαιόδοξη και άπληστη, που αγαπά τις παρατεταμένες σιέστες και τις ατελείωτες διακοπές, είναι ανάξια προόδου. Παλιά οι κουρείς μας έγραφαν μονίμως στην πόρτα τους: «Αύριο κουρεύουμε δωρεάν». Οικειοποιήθηκα αυτή την επιγραφή που μου επιτρέπει να κυβερνώ, ενώ οι Κεράτες γεμίζουν τις κοιλιές τους και απλώνουν τα χέρια στο μέλλον».