Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει - Engelhard, Philippe 1942- (Βιβλιοθήκη των ιδεών, 1999)
Ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει, όμως δεν το γνωρίζουμε ή υποκρινόμαστε ότι το αγνοούμε. Το σύνολο του πλανήτη φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ ή τουλάχιστον περισσότερο από το πρόσφατο παρελθόν. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ολόκληρα τμήματα του κόσμου κατακερματίστηκαν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ασταθή ισορροπία. Καινούριες αυτοκρατορίες αναδύονται (Ινδία, Κίνα...). Οι εθνοτικές και εθνικιστικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι κάθε είδους μαφίες, η τρομοκρατία, οι φονταμενταλισμοί, ακόμα και νέες μορφές φασισμού. Όμως, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα μοναδικό παράδοξο: Ενώ ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε παραγάγει τόσο πλούτο, η φτώχεια κερδίζει συνεχώς έδαφος, ακόμα και στις πλούσιες χώρες.