Μένος γυναίκας - Καπλάνη, Ελένη 1962- (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνη, 2008)
Η Λένα, μέσα στο λήθαργό της, άκουσε να φωνάζουν το όνομά της. Την έψαχναν. Μα η μοίρα, Σειρήνα, την καλούσε να ακολουθήσει τα χνάρια της, και σύρθηκε πιο βαθιά μες στη σπηλιά. Όπως το πληγωμένο ζώο, που κρύβεται για να επουλώσει τις πληγές του. Μια ερωτική σκηνή ανέτρεψε τη μέχρι τώρα ζωή της, και η μοιρολατρία την οδήγησε να παλεύει με τα κύματα. Μα το μένος πήρε τη σκυτάλη και τη βοήθησε να γαντζωθεί από το βράχο και τη ζωή. Μέσα από τη δίνη των συναισθημάτων και της παραζάλης, γεννήθηκε η ανάγκη της φυγής. Μα η πληγωμένη της αξιοπρέπεια ζητούσε επιτακτικά να αποκατασταθεί. Ένα χρόνο μετά, βρισκόταν στο πλοίο της επιστροφής, με αποσκευές της μια καλοστημένη παρτίδα και ατού της το μένος γυναίκας.