Λεβιάθαν - Westerfeld, Scott (Εφηβική λογοτεχνία / Λιβάνης, 2011)
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα τοποθετημένο σε μια εναλλακτική εκδοχή των αρχών του 20ού αιώνα. Βρισκόμαστε στις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την εξολόθρευση του αντιπάλου. Από τη μια οι Μηχανοκράτες, που τους αποτελούν οι συμμαχικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και τα όπλα τους στηρίζονται στη δύναμη των μηχανών. Από την άλλη, οι Βρετανοί Δαρβινιστές που χρησιμοποιούν εξελιγμένα ζώα ως όπλα. Κορωνίδα του στόλου τους ο Λεβιάθαν, ένα αερόπλοιο-φάλαινα, το πλέον προηγμένο σκάφος του βρετανικού στόλου. Ο Άλεκ, πρίγκιπας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, έχει μετατραπεί σε φυγά. Οι ίδιοι οι υπήκοοί του έχουν στραφεί εναντίον του. Ο τίτλος του είναι κενός περιεχομένου. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι λίγοι πιστοί σύντροφοι. Η Ντέριν Σαρπ δεν είναι γαλαζοαίματη, αλλά ένα απλό κορίτσι μεταμφιεσμένο σε αγόρι που υπηρετεί στη Βρετανική Αεροπορία. Είναι εξαιρετική σμηνίτης. Όμως, το μυστικό της κινδυνεύει διαρκώς να αποκαλυφτεί. Καθώς ο Μεγάλος Πόλεμος ετοιμάζεται να ξεσπάσει, τα μονοπάτια του Άλεκ και της Ντέριν θα συναντηθούν με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο - οδηγώντας και τους δύο στο Λεβιάθαν, που με τη σειρά του θα τους ταξιδέψει σε μια φανταστική περιπέτεια στα πέρατα της γης. Μια περιπέτεια που θα αλλάξει τις ζωές και των δύο, για πάντα.