Ντόρα : η ανάλυση μιας υστερίας - Freud, Sigmund, 1856-1939 (Επίκουρος, 1991)
Ανάμεσα στα πέντε ιστορικά ασθενείας, που ανέλυσε συνολικά ο Φρόυντ, εξέχουσα θέση κατέχει η περίπτωση της Ντόρας, μιας δεκαοχτάχρονης κοπέλας, που υπέφερε από υστερικά συμπτώματα, όπως ανεξήγητες φαινομενικά σωματικές ενοχλήσεις, νευρικό βήχα και σκέψεις αυτοκτονίας. Ο Φρόυντ, με βάση δυο όνειρα, που του αφηγείται η Ντόρα, διεισδύει με εκπληκτική μαεστρία και απαράμιλλα γοητευτική περιγραφή στα απόκρυφα και περίπλοκα αίτια της νοσηρής κατάστασης, που συνθλίβει την Ντόρα και διαδραματίζεται με φόντο τους αποτυχημένους γάμους δυο φιλικών ζευγαριών. Ο πατέρας της αγαπά τη γυναίκα του φίλου του, του άντρα που εκδηλώνει φανερά την αγάπη του στην κρυφά ερωτευμένη με αυτόν Ντόρα. . . .