Ο γύρος της Γαλατίας - Goscinny, Rene, 1926-1978 (Μαμούθ Comix, 2015)
Επειδή όλη η Γαλατία απολαμβάνει τη Ρωμαική ειρήνη (τη περίφημη "Pax Romana") - εκτός από το γνωστό χωριό - οι Ρωμαίοι αποφασίζουν να επιτεθούν στον Αστερίξ και τους φίλους του γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι του επιφυλλάσει το μέλλον. Με μια τέτοια προοπτική δεν είναι παράξενο που το ιατρείο του στρατοπέδου γεμίζει από λεγεωνάριους που αιτούνται αναρρωτικής αδείας. Για να μην τα πολυλογούμε, ο Αστερίξ και ο Οβελίξ κάνοντας το γύρο της Γαλατίας, προκειμένου να κερδίσουν ένα στοίχημα ζωτικής (και ατίθασης σημασίας), θα περάσουν από τη πάντα μποτιλιαρισμένη Λουτετία, θα μπλέξουν με την "ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΟΥΣ", θα δοκιμάσουν τις περιβόητες σάχλες του Καμαρακούμ και τα δυνατά κρασιά του Ντουροκορτόρουμ. Και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλη τη Γαλατία (ξέρετε Νίκαια, Μέτς, Λυών κ.α.) και τις σπεσιαλιτέ της κάθε περιοχής καθώς και μερικούς χαρακτηριστικούς τύπους που μερικοί απ' αυτούς, θα έλεγα οτι πάνε γυρεύοντας. Αλλά πάλι, μπορεί και όχι. Ποιός ξέρει;